Во американските болници, Гугл тестира медицински четбот со вештачка интелигенција

Според The Wall Street Journal, Google веќе ја тестира својата технологија за разговор со вештачка интелигенција наречена Med-PaLM 2 во клиниката Мајо и други американски болници.

Технологијата се заснова на големиот јазичен модел на Google PaLM 2 (LLM), кој исто така се базира на OpenAI’s Bard, ривалот на Google за вештачка интелигенција ChatGPT. Медицинскиот четбот беше лансиран пред неколку месеци на конференцијата за I/O на Google.

За разлика од основниот модел, Med-PaLM-2 е „обучен“ за прашања и одговори од испитите за медицински лиценцирање, како и за користење на избран сет на стручни демонстрации. Ова му дава експертиза на медицинскиот четбот за одговарање на прашања поврзани со здравјето, а исто така може да извршува интензивни задачи, како што се сумирање и организирање на податоците од истражувањето.

За време на I/O конференцијата, Google објави документ со детали за неговата работа на четбот за медицинска вештачка интелигенција Med-PaLM 2. Позитивната страна е што покажа карактеристики како што се „усогласено со медицинскиот консензус“, способност за расудување, па дури и способност да генерираат одговори што ги претпочитаат испитаниците, наспроти одговорите генерирани од лекарите. Сепак, има негативна страна, а тоа е проблемот со точноста што е забележан кај другите модели на Chat AI.

Microsoft исто така развива медицинска технологија за разговор со вештачка интелигенција базирана на четботот ChatGPT на OpenAI и соработува со фирмата за здравствени софтвери Epic. Google исто така ја користи својата технологија за вештачка интелигенција за ултразвучна дијагноза и терапија за рак. Двете компании ветија дека ќе ги чуваат податоците за пациентите доверливи и дека нема да ги „обучуваат“ нивните модели за податоците за пациентите.

Во јуни, Microsoft изрази загриженост дека неговата технологија ChatGPT ја користат лекарите за да ја подобрат комуникацијата со пациентите.

Во интерна е-пошта добиена од Wall Street Journal, Google рече дека верува дека подобрениот модел може да биде „од огромна вредност во земјите со поограничен пристап до лекари.“ Сепак, компанијата призна дека технологијата е сè уште во рана фаза.

„Мислам дека овој тип на технологија сè уште не достигна точка во своето патување каде што би ја сакал во третманот на моето семејство“, рече директорот за истражување на Google, Грег Корадо.

Сепак, тој додаде дека технологијата сè уште „зазема места во здравството каде што вештачката интелигенција може да биде корисна“.

Претходна Pininfarina Battista Edizione Нино Фарина со 1.877 КС оддава почит на легендата на Формула 1
Следна Започнува ново натпреварување во НБА светот

Награден напис

Археолозите ја пронајдоа досега најстрашната гробница во Египет

Археолозите неодамна јужно од Каиро открија гробница стара 2.500 години, исполнета со бројни магични изреки …

Carlex претстави одличен рестомод проект заснован на BMW Серија 6

Полската компанија Carlex Design ќе понуди обновено и изменето издание на еден од најубавите модели …

Don`t copy text!