Водечки климатолози со предупредување

Глобалното затоплување секојдневно расте. Доколку во следните 12 години не успееме да го задржиме на ниво од 1,5 степени, климата би можела драстично да се смени. Ќе донесе зголемување на суши, поплави, екстремна топлина, а сето тоа носи сиромаштијата за стотици милиони луѓе.
Мора да се преземат итни долгорочни промени во начинот на функционирање на општествата во насока на зачувување на природните ресурси, за да се избегне катастрофално ниво на глобално затоплување. Досегашното зголемување од еден степен веќе носи климатски проблеми, доколку го надминеме нивото од 1,5 степени Целзиусови проблемите можат да бидат од неповратен карактер, да не може да се направи ништо за да се смени процесот во обратен правец.
Се предупредува дека нивото на CO2 до 2030 година треба да се намали барем за 45 % како би се задржало глобалното затоплување од 1,5 степени Целзиусови. Тоа е технички потполно изводливо, само треба да се има волја за промена на производството на енергија, индустријата, градењето, урбанизацијата и други дејства што влијаат на климатските промени.

Претходна 2020 Ford Police Interceptor Utility, ѕверот на 4 тркала
Следна Направете детска изложба во својот двор

Награден напис

Huawei nova 10 и nova 10 Pro пристигнуваат на европскиот пазар

Huawei во јули на кинескиот пазар ги лансираше мобилните телефони nova 10 и nova 10 …

Sony го претстави Xperia 5 IV

Компанијата Sony официјално го претстави новиот паметен телефон наречен Xperia 5 IV. По изглед, новиот …

Забрането е копирање на текст!