Астрономите ја забележаа најголемата експлозија во вселената до сега

Супернова е експлозија што се случува на крајот на животот на масивна ѕвезда и е релативно честа појава. Суперновата може да ја надмине енергијата на сите ѕвезди на галаксија и затоа е една од најнасилните настани во универзумот.

Меѓународен тим на научници идентификуваше „енергична супернова која потекнува од многу масивна ѕвезда“, опишувајќи ја како најголема експлозија досега снимена во вселената, според стручната публикација објавена во понеделникот.

Оваа експлозија е прва од ваков вид и научниците ја проучувале околу две години, а научен тим од Универзитетот во Бирмингем и Центарот „Харвард-Смитсонијан“ ги објави резултатите од својата работа во научното списание „Nature Astronomy“.

Според DW, астрономите веруваат дека суперновата, односно мртвата ѕвезда, е создадена како резултат на спојување на две масивни sвезди. Ова го заклучија врз основа на екстремно големите количини на водород содржани во облакот на експлозија.

Експлозијата на оваа ѕвезда е наречена SN2016aps и е опишана како исклучително ретка супернова. Досега, овој феномен е опишан само во теорија и никогаш не бил забележан директно, и е т.н. нестабилност на пареата на суперновата.

“Ѕвездите минуваат низ насилни пулсирања пред да умрат ослободуваат големи количини на гас. Ако експлозијата, или суперновата, се случи во вистинско време, може да го исполни “гасниот облак” и да испушти голема количина на енергија.

“Овој предмет е најдобриот кандидат што одговара. со тој опис “ – изјави Мет Никол од Универзитетот во Бирмингем.

Според објавените податоци, експлозијата била 10 пати посилна од нормалната моќност на супернова и 500 пати посветла. Се проценуваше дека SN2016aps има моќност од 200 трилиони гигатони ТНТ.

Научниците се надеваат дека овие аномалии ќе помогнат во понатамошното проучување на универзумот, особено неговите почетоци, и ќе помогнат во откривањето на експлозиите на првите sвезди.

Претходна Намалете ги киселините во желудникот со алтернативни методи
Следна Чудото од 500 милиони евра

Награден напис

Реткиот Ferrari Dino 206 S е одлична можност за богатите колекционери

Вљубениците во Ferrari и колекционерите со „длабоки џебови“ добија шанса да поседуваат исклучително ретко Ferrari …

Најспектакуларниот нокаут досега забележан

Полскиот борец Алан Квиечински го приреди еден од најспектакуларните нокаути некогаш видени на настанот FAME …

Забрането е копирање на текст!